meniu

Sunday, May 13, 2018

Bucuresti (30) - 4 destinatii pentru a calatorii "departe" fara sa parasesti Bucurestiul

Sunt vacante din care ne intoarcem si ne-am dori sa luam totul cu noi acasa: vederea de la fereastra hotelului, sunetul valurilor lovind tarmul, adierea vantului de dimineta pe strazile aproape pustii, apusul de soare ce mangaie acoperisurile caselor si turlele bisericilor, zanganitul tramvaielor ce traverseaza in viteza strazile cu piatra cubica si inevitabil gustul si aromele preparatelor specifice.

Nu de putine ori ne intoarcem din vacante cu cateva astfel de amintiri, dar fie ca sunt dulciuri, cafea, ceai, dulceata, branza, seminte, condimente, "proviziile" se sfarsesc cat ai clipi (si unde mai pui ca trebuie sa le si imparti cu cei dragi  si mancaciosi 😆). Si mai sunt si acele locuri pe care ne-am dori atat de mult sa le vizitam, insa fie distanta, fie resursele financiare, fie timpul, fie...fie... se pun cumva in calea noastra, asa incat, e necesar sa gasim alternative sa aducem destinatia mult dorita mai aproape.

Si cum, in ultima vreme au inceput sa apara si in Bucuresti magazinele cu specific din diferite tari. Calatorscop a dat o raita (probabil prima dintr-un lung sir) si va povestesc si voua ce am descoperit, incercat si degustat:


Bunatati rusesti
Pofta de Rusia o poti astampara la Berezka - reteaua de magazine slave care au impanzit Bucurestiul. In prezent sunt vreo 8 si ofera o gama variată de produse din "mama" Rusie, dar si din Lituania, Ucraina, Belarus si Moldova. Pentru "calatoria" de astazi si pentru a porni la drum cu energie am ales sa punem in cos dulciuri si o sticla de vodka ruseasca (mai mult pentru pitorescul sticlei, in ceea ce ma priveste, dar se rezolva si continutul), insa va puteti alimenta camara si cu lapte condensat, colunasi, diferite preparate din peste si branzeturi.

Desi nu la fel de cunoscuta ca ciocolata elvetiana sau belgina, nici la fel de fina, ciocolata ruseasca este gustoasa si vine intr-o gama variata de sortimente (amaruie, cu lapte, aerata, cu napolitana, cu lapte condensat) si cu ambalaje care amintesc de "russion icon"-urile pentru care este cunoscuta: baletul, turlele bisericilor, Piata Rosie, etc.

Ramanem in sfera de influenta a Rusiei, asa ca daca iti e pofta de o bucatica de Moldova o poti satisface oricand cu bunatatile de la  Bucuria. Reteaua de magazine Bucuria s-a raspandit rapid si la noi, astfel ca oricand tie pofta de o mica bucurie dulce, gasesti la indemana un mic magazinas alb rosu de la care sa faci aprovizionarea :) Cel mai mult imi plac Racusorii (dropurile dungate cu crema de cacao) si Clepsidra (ciocolata tavalita prin nuca de cocos). Yummmy!

Bunatati Japoneze
Acum sa pornim catre Asia si facem o prima oprire imaginara tocmai in Japonia, pe care ne-o aduc mai aproape cei de la Takumi, partea a grupului Humanitas. Takumi, despre care am mai scris aici, ne asteapta cu o sumedenie de produse Made in Japan, non alimentare, dar extrem de simpatice, deosebite si perfecte pentru a fi facute cadou. N-am rezistat tentatiei si mi-a achizitionat un kimono (o parte din el il vedeti in poza, ca fundal pentru celelate produse). Veti gasi aici carti, produse din ceramica, obiecte decorative cu simbolistica aparte, seturi de origami, etc.

Bunatati din Coreea de Sud
Iar ca "excursia" in Japonia sa fie completa, ce-ar fi sa ne si delectam cu cateva preparate culinare de provenienta japoneza gasite pe rafturile celor de la KJ Center. Produsele vin direct de la mama lor, asa ca sansele sunt extrem de mici sa le intalniti si pe rafturile supermarketurilor. Noi am plecat acasa cu jeleuri cu lichi (foarte aromate), ciocolata DARS cu vanilie sarata (gustoasa si interesanta), ceai cu orez prajit (cam salciu si ciudatel la gust). Cu sigurnata vom mai reveni pentru a degusta si alte produse. Poate ne incumetam sa si preparam un pranz sau o cina cu iz nipon - idei si ingrediente exista - cu mana de lucru mai trebuie sa rezolvam :)

Ramanem in Asia si ne indreptam spre Coreea de Sud pe care ne-o aduc mai aproape tot cei de la KJ Center. De data aceasta am ales niste chips-uri din alge (cam sarate si dubioase la gust), caramele cu lapte (nu foarte dulci, dar care aduceau cu gustul de laptic proaspat), 2 sau 3 variante de Pepero (niste stickuri glazurate cu diferite arome. Am observat ca exista o varietate foarte mare de astfel de stick-uri). Si, pentru ca stiam despre coreen si produsele lor cosmetice pentru ingrijire faciala/creme am luat si cateva masti de fata (recunosc, mi-au placut maxim si ambalajele lor cu Pokemoni), insa (dupa testare) va pot spune ca masca a fost excelenta :)

Si uite asa, lansam o noua serie de articole pe Calatorscop, sub eticheta "Valiza cu bunatati" in care va vom povesti despre produsele pe care le-am testat, cum ni s-au parut, ce va recomandam, ce preturi au si alte detalii interesante. Acesta a fost doar preview-ul, urmeaza si detalii mai amanuntite. Bineintlees ca pagina de facebook, rubrica de comentarii si adresa de e-mail raman deschis pentru orice sugestii, recomandari de noi magazine cu spririt de calatorie si intrebari.

No comments:

Post a Comment