meniu

Monday, October 9, 2017

Malta (3) - Experiente culinare malteeze


Vacanta in Malta a fost o desfatare pentru toate simturile, astfel ca nu puteam sa povestesc despre aceasta experienta fara sa va povestesc despre gustul Maltei, mai cu seama ca aceasta se lauda cu o bogata istorie culinara. Citeam inainte de a porni la drum ca aceasta este poate prima tara din lume care a avut o gastronomie fusion si mi-am zis "wtf :) suna foarte pretentios si un pic dubios :)". Dar a venit rapid explicatia - "vina" o poarta cavalerii ioaniti, care provenind din diferite colturi ale Europei, au venit fiecare cu bagajul lor gastronomic. Astfel, bucatele aduse de cavaleri s-au impletit cu bucataria insulara a maltezilor, pe care acestia dintai o considerau a fi "bucataria saracului" si astfel s-au nascut preparatele ce astazi defineste gastronomia Maltei. E foarte greu sa gasesti un preparat maltez, fara sa identifici rapid si un frate (mai apropiat sau mai indepartat) prin bucataria italiana, franceza, spaniola, germana, englezeasca sau araba.

Dar sa le luam treptat:

Qassatat si Kinnie
Pastizzi sunt mini-pateuri umplute cu branza ricotta sau cu piure de mazare de dimesiunea podului palmei, ieftine (cam 70-90 de centi) si foarte satioase. Daca va doriti sa vizitati cat mai multe, iar timpul va preseaza, o gustare formata din 2-3 pastizzi va fi suficienta.  Sora lor mai rotunjoara si mai mare este Qassatat-ul, singura diferenta fiind aluatul, ce nu mai este din foietaj, ci coca stransa sub forma unui cosulet, care in interor au aceeasi umplutura de ricotta sau de piure de mazare. Pretul unui qassatat este de 90 centi - 1,30 euro. Merg excelent cu un iaurt rece sau chiar cu Kinnie, o bautura carbogazoasa, pe care o gasesti doar in insulele malteze, nicaieri in alta parte a lumii. Are un gust interesant, usor amarui, de portocala si ierburi aromatice (un fel de sirop de tuse sub forma de suc).

Veti gasi pastizzi si qassatat la patiseriile de la colt de strada, dar si in cafenele. Un pastizzi bun si mai aproape de cel autentic (cred) am mancat in Valetta la Caffe Cordina (o cafenea cu traditie din Malta, infiintata in 1837).
Pastizzi

Tot din categoria produselor de panificatie, am cautat mult laudata paine malteza despre care citisem atatea. N-a fost chip sa gasim o brutarie adevarata, asa ca ne-am multumit cu painea servita ca acompaniament la diferitele restaurante pe unde am poposit. Ca impresie, se apropie de ciabatta, cu coaja tare si miezul pufos, insa cu siguranta senzatia este alta atunci cand gusti dintr-o paine proaspata si aburinda. Poate cu alte ocazie. 

Apropierea de mare aduce inevitabil in bucataria malteze fructele de mare si pestele. Ne-am delecatat in mai multe randuri cu astfel de preparate, insa sunt cateva pe care vreau sa vi le aduc in atentie:

Aljotta
Aljotta - supa de peste, asemanatoare cu a noastra, insa fara teama de a nimeri vreun oscior. Bucatile de carne sunt mari si atent selectate, iar in loc de traditionala verdeata, zeama este aromatizata cu menta proaspata, ceea ce ii da o savoare speciala. O portie - 7,5 euro (Il-Malti in Sliema).

In Marsaxlokk la  Duncan Bar & Restaurant (in apropierea bisericii) ne-am delectat cu o tocana de caracatita cu capere si masline si acompaniata cu o portie imensa de cartofi prajiti. Cred ca niciodata nu am mancat o caracatita mai frageda ca aici. Am uitat sa mentionez ca, peste tot pe unde am mancat portiile au fost mai mult decat generoase.

Tocana de caracatita din Marsaxlokk

Tot din categoria caracatita si specific maltez am luat intr-o seara la Il-Malti (restaurantul cu specific maltez din Sliema, pe langa hotel) o nebunie cu caracatita, cartofi copti si paine imbalsamata in unt, usturoi si verdeata. Ei il numeau Stuffat tal-qarnit, dar va spun...o nebunie, buna de te lingi pe degete.
Stuffat tal-qarnit
La categoria deserturi, Malta are gust de smochine, miere si migdale. Foarte raspandite sunt qaghaq tal-ghasel, un fel de colaci din sirop negru de melasa, marmelada din smochine, coaja de portocala, apa de trandafiri, mirodenii si miere. Le veti regasi in diferite dimensiuni, atat in magazine de suveniruri, supermarket-uri sau cafenele. De asemenea, am intalnit des o varietate de fursecuri/biscuitei cu aceeasi umplutura (numite Mqaret) sau cu migdale si fructe confiate. Bune alaturi de o cana de cafea dimineata, dar nu deosebite.

Un desert care mi-a ramas in minte a fost cel de la Caffe Cordina numit kwarezimal, un soi de salam de biscuiti, insa compozitia din alune, migdale si nuci pisate cu miere si curmale. Dulce, satios si foarte aromat.

De asemenea, dulciurile de inspiratie italiana sunt la tot pasul - gelato italiano, dar si kannoli - rulou din invelis crocant umplut cu crema de ricota si garnisit cu fulgi de ciocolata.

Pentru acasa, puteti incerca preparatele din Gozo:
  - branza de Gozo din lapte de vaca sau de capra (traditionala este cea in crusta de ardei, insa o veti gasi si simpla sau cu piper),     
  - caperele;
  - rosiile uscate la soare;
  - maslinele;
  -  sare aromatizata (cu vin, cu portocale, ierburi, etc)
  - mierea;
  - tot felul de paste de rosii, masline sau combinate (un fel de zacusca);
  - dulceturile de lamai, portocale, fructe de cactus sau roscove.

Apropo de roscove acestea par a fi la mare cautare in Malta. Am gasit de la dulceata, la sirop, bomboane, la ceai si pulbere. 

Ca o concluzie finala, bucataria malteza se bazeaza mult pe produsele locale si retete simple si combinatii surprinzatoare care merg perfect cu o bere locala Cisk sau cu vinurile, produse si ele tot inn Gozo.

No comments:

Post a Comment