meniu

Saturday, October 7, 2017

Malta (1) - 5 vederi malteeze

Proaspat reintoarsa din Malta, gandul imi zboara inca la albastrul aproape ireal al marii, la zidurile si stancile calcaroase de culoarea mierii, la culorile vii ale barcutelor de pescuit din varful carora ochiul norocos a lui Osiriss te priveste atent. E grea trecerea de la 37 de grade si mangaierea calda a brizei la 15 grade romanesti si o ploaie mocaneasca de toamna, asa ca ma agat de imaginile inca proaspete din vacanta si impartasesc cu voi 5 vederi malteeze cu care m-am reintors acasa:


1. Valletta vazuta din Sliema - Hotelul la care am stat se afla in Sliema, asadar imaginea Vallettei vazuta de pe celalalt mal al golfului s-a intiparit usor pe retina. Profilul Basilicii Our Lady of Mount Carmel, inchinata fecioarei Maria si binecunoscuta pentru exteriorul sau impozant si cupola ce pare ca domina capitala malteeza. E una dintre cele mai cunoscute imagini ale Vallettei, pe care o regasiti in toate ghidurile turistice. Ca o curiozitate, cupola, care pe dinafara pare rotunda, este de fapt ovala, cu partea mai lata orientata spre mare, ceea ce ii sporeste grandoarea. Dar, pe cat de impozant este exteriorul, interiorul contrasteaza puternic - simplu si rece. Tot din Sliema zaresti profilul fortului Elmo, cu zidurile sale groase, fortificate construite astfel pentru a apara portul de invaziile venite dinspre mare.


2. Si daca tot am pomenit de mare, iar totul in Malta este despre intinderea de apa, marea dimineata in bataia soarelui este una din vederile pe care le-am luat cu mine acasa. Am mai vizitat si alte tari cu iesire la mare, insa parca nicaieri marea nu a fost atat de albastra, atatea nuante si reflexii, de la albastru inchis aproape bleumarin, la turcoaz si chiar bleu translucid imbinat perfect cu galbenul intens si rosul sangeriu de pe luzzurile si ambarcatiunile ce se leagana lenes in porturile din interiorul golfurilor.


3. Balcoanele colorate si stradutele inguste sunt una dintre caracteristicile definitorii are peisajului urban malteez, ce se vor regasi inevitabil in pozele oricarui vizitator al insulei. Sunt atat de raspandite incat convingerea multora este ca originea lor este aici, pe insula. Chiar si numele "La Maltijja" (the Maltese=malteese) te duce cu gandul intr-acolo. In vizita noastra la Casa Bernard (Rabat), am aflat ca originea iconicelor balcoane de lemn colorate este in Maroc si Gibraltar si a venit aici odata cu stapanirea britanica. Numele nu provine de la "malta", ci de la un cuvant de origine araba "Muxrabija" care inseamna loc de veghe (look-out place). Ele serveau ca loc de relaxare si socializare pentru doamenele din inalta societate, care aveau in acest balcon un loc cu lumina suficienta pentru brodat, impletit dantela, citit, dar si pentru a "supraveghea" strada si a fi la curent cu viata sociala. Desi se aflau in interiorul casei, in momentul in care doamna se aseza in balcon aceasta era gatita, machiata si aranajata, ca si cum ar fi participat la un eveniment in afara resedintei si era o ocazie buna sa isi etaleze noile tinute.Totodata, balconul ferea pielea alba si sensibila a doamnelor, de soare puternic.

4. Un luzzu plutind alene in apropierea tarmului, alaturi de crucea malteza in opt colturi, este un simbol al Maltei. O astfel de ambaratiune vei regasi ancorata in mai toate golfuletele si porturile prezente de-a lungul insulelor (Malta, Gozo si Comino). Luzzu-ul a fost la origine o barca de pescuit,, dar care intre timp a inceput sa indeplineasca si functii turistice :) este unica malteza, pictat in culori vii, vesele, ce sparg "monotonia" zidurilor de piatra reflectate in albastrul marii. Pe arcul barcii este pictat sau scluptat ochiul lui Osiris, un simbol aducator de noroc pe care malteezi il pastreaza de la fenicieni si cartaginezi.

Prezenta luzzurilor si promovarea de care acestea au parte m-a dus, inevitabil cu gandul la lotcile noastre deltaice si la potentialul turistic, pe care si acestea il au, dar pe care din pacate nu il exploatam suficient. Despre aventura calatorscopica din Delta si Muzeul Lotcii din Mila 23 puteti citi aici.


5. Strazile tacute din Mdina - Odata ce ai pasit dincolo de zidurile masive, simti cum te invaluie un aer medieval cu iz mediteraneean. Intri intr-un labirint de stradute inguste, marginite de ziduri de piatra, inalte, ce amplifica sunetul tropotului de cai si te poarta in alta lume. Desi locuita, Mdina pare pustie si tacuta, putin aglomerata, in ciuda avalansei de turisti.

Mdina a fost din totdeauna oras al nobililor, iar aerul boem se resimite si astazi prin arhitectura rafinata a resedintelor (ce gazduiesc astazi restaurante, muzee, instituitii sau inca simple case de locuit). Daca va doriti cu adevarat sa descoperiti lumea din spatele palatelor din Mdina, Palazzo Falson este destinatia pe care nu trebuie sa o ratati (povestesc despre el intr-un alt articol).

Sper ca acest prim articol v-a trezit curiozitatea pentru povestile malteeze, caci urmeaza si altele.

No comments:

Post a Comment