meniu

Sunday, July 24, 2016

Belgia (5) - O zi (ploioasa) in Gent

In drumul din Bruxelles spre Brugge am decis sa ne oprim la Gent si sa facem un tur de oras, urmand ca pe seara sa ne indreptam catre destinantia noastra - Brugge. Asadar aveam inainte o zi intreaga sa-i descoperim frumusetea si secretele. Insa Gent-ul ne-a intampinat cu o ploaie torentiala si mult vant. Asadar ne-am "repliat" si am decis sa nu renuntam la planul nostru

Distanta dintre Bruxelles si Gent este de doar 55 de km, ceea ce in timp se traduce in 35 de min. Noi am ales ce mai facila cale de a ajunge acolo...cu trenul. Si, pentru ca in zilele urmatoare intentionam sa facem si alte excursii prin Belgia (despre care veti citi pe blog) am ales sa cumparam un Rail Pass de 10 calatorii (76 euro). Ce stie sa faca rail pass-ul?


  • pretul include 10 calatorii oriunde in Belgia, indiferent de distanta, dar atentie sa nu depasiti granita;
  • poate fi folosit de mai multe persoane (in cazul nostru trei), iar pentru fiecare deplasare in parte se completeaza cate un rand din acest abonament. Important este ca biletul sa fie completat la urcarea in tren. (3 persoane in directia Gent, 3 randuri completate cu aceasta destinatie). In poza aveti biletul pe care l-am folosit noi, astfel incat sa va faceti o idee.
  • atentie cand completati campurile, astfel incat sa nu existe stersaturi, mazgaleli. In caz contrar calatoria nu va fi valida
In mod normal biletul de tren dintre Bruxelles si Gent costa 12 euro/persoana.

Odata ajunsi in Gent, intri parca intr-o poveste, caci Gara Saint Pieters din Gent este ea insasi un obiectiv pe care nu trebuie sa il ratati. A fost construita pentru Expozitia Mondiala din 1913, de arhitectul belgian Louise Cloquet in stil eclectic. Peretii sunt decorati cu picturi ale vechiului oras, ale micutului Oostende, simbolizant astfel legaturile maritime dintre cele doua.

Contra sumei de 5 euro am lasat bagajele in cutiile de depozitare de la gara si am pornit sa exploram orasul. In functie de bagajul pe care il aveti, puteti alege intre cutii mai mari sau mai mici (pretul este acelasi).

Pe o ploaie torentiala, dar cu lectiile facute de acasa, ne-am intreptat spre automatele de bilete din statia de tramvai, am luat biletele (3 euro fiecare) si ne-am suit in tramvaiul 1. La capatul celor 9 statii am coborat fix in fata castelului Gravensteen si aproape la unison am scos primul Wow! Trebuie sa recunoasteti ca, rareori se intampla ca, fix in mijlocul orasului sa gasiti un castel medieval atat de spectaculos si de bine conservat, cum este Gravensteen - Castelul Contilor din Gent. Este cea mai impunatoare fortificatie din Gent si a fost ridicata de Philip de Alsacia, in 1177.

Imaginea castelului, alaturi de vremea mohorata au avut darul de a ne transpune direct in atmosfera Evului Mediu, imaginandu-ne ca, de la fiecare colt de strada ar putea aparea cavaleri in armuri zornaitoare, prizonieri in drumul lor spre Piata Veerle, locul de executie sau negustori incercat sa te atraga sa le cumperi marfa. Mai trebuie mentionat ca, exteriorul castelului este inconjurat de apa; mai exact de raul Lieve, iar barcutele cu turisti trec fix prin dreptul lui.
Ne-am dezmeticit un pic si, dupa cateva poze am intrat in curtea castelului. Biletul pentru vizitarea casteului costa 10 euro. Traseul de poarta in diferite incaperi, o multitudine de scari serpuinde prin donjoanele castelului, pe terase, de unde prin creneluri poti admira panorame superbe asupra orasului. In varful fiecarui turn sunt steaguri colorate, cu diferite blazoane (ori fi avand ele o semnificatie anume), care pastrau atmosfera intre zidurile castelului atmosfera medievala. In interiorul castelului se gaseste si o expozitie cu instrumente de tortura, asta daca sunteti curiosi sa descoperiti latura neagra si infricosatoare a creativitatii evului mediu.

Si cum ploaia nu vroia sa ne slabeasca deloc, am pornit la pas spre statia Korenmarkt (e situata inaintea celei la care am coborat pentru vizitarea castelui, insa distanta poate fi parcursa pe jos in mai putin de 5 min). 

Fiind deja ora pranzului, ne-am oprit ls unul dintre localurile aflate in apropierea primariei, pentru a ne usca si potoli foamea. Waterzoi, steake de vita, valdostana si cate o bere, in total 68 euro.

Am trecut in graba (mai mult goniti de ploaie) prin fata Primariei (Stadhuis) si ne-am indreptat spre - Belfort – turnul cu clopotnita al orasului, din al carui varf vegheaza asupra orasului un balaur aurit.
Turnul, inalt de 91 de metrii a fost construit intre 1380-1381 ca turn de veghe, ceas si alarma si este considerat simbolul autonomiei si independentei orasului. In prezent, turnul are o instalatie de 54 de clopote folosite pentru concerte si lift cu care poti urca pana in varf. Pretul biletului este de 8 euro si include urcarea cu liftul sau pe scari (in functie de pofta si conditia fizica a fiecaruia. Puteti urca cu liftul si cobora pe scari pentru a viziona si expozitia de clopote). Vizita in turnul Belfort a insemnat o panorama deosebita asupra orasului (chiar si asa plouat si incetosat) si o calatorie prin istoria si modul de confectionare al clopotelor (incredibil cat de complex si indelungat este procesul de obtinere a acelui clinchet cristalin).

Am traversat mica piateta si am intrat in Catedrala Sf. Bavo (Sint-Baafskathedraal). Stilul architectural este gotic, auster, insa ce face atat de vizitata aceasta catedrala este “Polipticul Mielului Mistic”, altarul realizata de fratii Van Eyck si considerat a fi una dintre capodoperele picturii flamande, pe de-o parte, dar si picturii in ulei, pe de alta.

Altarul este format din 12 panouri - 4 in centru si 4 pe fiecare din laturile acestuia. Furtul acestora, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre nazisti si gasirea si salvarea lor de care americani, alaturi de alte opere de arta a facut subiectul filmului Eroii Monumentelor (The Monuments Men). Va recomand sa vizionati filmul inainte de vizita la Gen, intrucat altarul din Gent cu sigurnata va arata altfel, odata ce ii cunosti povestea. Polipticul se afla in catedrala, insa intr-o zona laterala, special construita pentru el. Aici fotografiatul este interzis.Biletul de intrare - 4 euro.


Am parasiti Gent-ul asa cum l-am gasit, sub o ploaie torentiala, dar si cu regretul ca nu am reusit sa facem o plimbare cu barcuta pe canale (tot datorita vremii). Daca aveti noroc de conditii mai prietenoase nu ezitati sa includeti in itinerariul vostru o astfel de plimbare. Vederea de pe apa este cu totul diferita si absoluti spectaculoasa si costa 8 euro.

Ne-am intors la gara tot cu travmaiul, asa ca, nu am avut timp si vreme prietenoasa pentru explorat. Insa Gent-ul ramane inca pe lista locurilor ce merita revazute.

Bugetul calatorscopic pentru o zi in Gent:
  • Tren Bruxelles - Gent (12 euro, asta daca nu alegeti varianta Rail Pass-ului cu 10 calatorii, vezi detalii mai sus)
  • Depozitare bagaje - 5 euro
  • Tramvai 6 euro (3 dus si 3 intors). Daca e vremea e frumoasa, puteti parcurge distanta pe jos si sa va bucurati de amalgamul de cladiri vechi cu aer medieval si spiritul tineresc conferit de statutul Gentului de centru universitar;
  • Vizita la Gravensteen - 10 euro
  • Urcare in turnul Belfort - 8 euro 
  • Vizita la Catedrala Sf. Bavo - 4 euro
  • Plimbare cu barca pe canale - 8 euro
  • Masa de pranz - 23 euro
In total = 76 euro / persoana.

No comments:

Post a Comment