meniu

Friday, September 11, 2015

Pregatirea unui mini-circuit calatorscopic - ghid in 8 pasi

De cand am inceput acest blog am facut deja 3 mini-circuite prin tara, despre care v-am povesti in diferite articolo (o lista cu traseele propuse de noi gasesti aici). Planifiarea unei astfel de excursii nu este nici usoara, dar nici cel mai complicat lucru pe care l-ai putea face. Ai nevoie de un pic de timp, de sfaturile de mai jos si de o doza mare de entuziasm, curioizitate si spirit calator (asta daca nu cumva ideea ta de vacanta este sa stai cu burta la soare, caz in care nu e nevoie de prea multa pregatire). Asadar, cum procedam noi cand planificam un astfel de tur? 

Iata cativa pasi simpli de urmat pentru o vacanta ca la carte, in care sa vezi cat mai multe, sa experimentezi, dar intr-o maniera non-stresanta:


1. Totul incepe cu alegerea perioadei. Poate fi vorba despre un weekend prelungit, o saptamana sau mai multe de concediu, o zi libera sau orice alta perioada. The choice is yours! Odata aleasa data plecarii si numarul de zile, putem trece la pasul urmator;

2. Luand in considerare sezonul si perioada pe care o ai la dispozitie (ca doar stim cu totii ca "Vara nu-i ca iarna") gandeste-te la o locatie, un oras pe vrei sa il vizitezi sau sa il revezi. Acela va deveni centrul excursiei pe care o planifici. Un exemplu, in cazul nostru, vara aceasta ne-am dorit foarte mult sa ajungem la Baile Herculane si asa s-a "nascut" turul prin Oltenia.
3. Stabileste care va fi mijlocul de deplasare - masina personala, trenul, autocarul sau pe jos?

4. Buuuun! Avem perioada, avem locatie si stim cu ce ajungem acolo. Acum incearca sa legi punctul de plecare, de destinatia pe care ti-ai fixat-o. Ce alte obiective poti sa vezi pe drum? Pentru asta e util sa apelezi la cunostintele de cultura generala, la informatiile si recomandarile pe care le gasesti pe site-urile de specialitate sau pe blogurile de turism. Daca ai mai multe zile la dispozitie e recomandat sa ai in vedere impartirea acestora pe zile si zone. Fa o selectie a obiectivelor care iti starnesc interesul si pastreza-le doar pe acelea care merita si pentru care nu este necesar un ocol prea mare de la drumul initial. Exista riscul sa pierzi foarte mult timp pe drum intre obiective secundare. Asadar, fi rational si gandeste-te daca merit efortul.

5. In cazul in care excursia ta este mai lunga de 1 zi, trebuie sa ai in vedere si cazarea pentru noaptea/noptile respective. Asadar aseaza pe o harta (eu folosesc Google Maps) punctele principale ale calatoriei si, luand in calcul distanta dintre ele, precum si mijlocul de deplasare stabileste locurile in care vei innopta. In cazul in care deplasarea se face cu masina ia in calcul ca drumul va fi mult mai obositor pentru sofer (chiar daca e pasionat de condus sau obisnuit cu drumurile lungi). Pana la urma vrei ca si el sa se bucure de vacanta, nu? Prin urmare, distanta dintre 2 cazari n-ar trebui sa fie mai mare de 300 km, in cazul in care faceti opriri/vizitari pe drum, iar la urmatoarea destinatie nu aveti macar o zi de repaus (din condus). Pentru gasirea unui loc de cazare eu folosesc booking.com, dar exista si alte site-uri in acest sens. Despre recomandarile mele in ceea ce priveste cautare si selectarea unui loc de cazare, intr-un material viitor.

6. Inainte de a face rezervarile pentru cazare, ia-ti un moment de respiro si analizeaza planul pe care l-ai facut si incearca sa calculezi un buget. Verifica daca e fezabil, daca aveti resursele necesare in materie de timp, bani si orice altceva care ti se pare relevant. Daca e nevoie, acesta este momentul in care poti face ajustarile necesare. Daca distanta e prea lunga, scurteaz-o renuntand la anumite obiective sau cauta rute alternative; daca resursele financiare sunt o problema, verifica ce alternative mai putin costisitoare ai. Poti de exemplu sa cauti cazare intr-o localitate mai mica, in detrimentul celei in oras, la o pensiune, in detrimentul unui hotel, poti renunta la a servi toate mesele la restaurant si a le inlocui cu ceva preparat/ cumparat de acasa.
7. Dupa ce bugetul a fost ajustat, poti face rezervarile pentru cazare si definitiva traseul. Nu uita sa te consulti si cu partenerii de calatorie, nu doar sa ii informezi. Concediul trebuie sa fie placut pentru toata lumea si fiecare ar trebui sa isi gaseasca bucuria in locurile pe care le vizitati. 

8. Si, pentru a fi super-pregatit, iti recomand ca, pentru obiectivele pe care urmeaza sa le vizitati sa cauti cateva informatii, pe care le poti colecta intr-un document, printa si il puteti lua la voi. Veti deveni astfel proprii vostri ghizi. Pentru noi, informatiile luate de acasa s-au dovedit a fi extrem de utile, mai ales in lipsa indicatoarelor, a placutelor cu informatii sau a (pseudo)ghizilor mult prea plictisiti ca sa explice turistilor povestea locurilor in care se afla.

Va doresc vacante frumoase si sper ca sfaturile calatorscopice sa va fie de folos. Voi cum procedati atunci cand va planificati vacanta?

PS: Sfaturile se pot aplica si pentru o calatorie in afara tarii, luand in considerare cateva particularitati ce tin de mijlocul de transport, documentatie (pasaport, viza, eventuale vaccinuri, etc).

No comments:

Post a Comment