meniu

Sunday, September 27, 2015

Bucuresti (16) - Expo Bazar Art

O plimbare prin targurile de vechituri este o adevarata calatorie in timp, in vremuri in care timpul trecea mai tihnit, in care preocuparea era mai mult pentru frumos si mai putin pentru functional, in care atentia pentru detalii si calitate era la un alt nivel (mai inalt). Obiectele pe care le gasiti in aceste piete sunt cele care au treut testul timpului si care, readuse la viata spun povestea vremurilor din care provin. Primul astfel de targ pe care l-am vizitat a fost la Viena (cititi mai multe aici), iar de atunci am mai vazut si alte targuri, mai mari sau mai mic; niciun targ nu e la fel, nicio zi in acelasi targ nu seamna cu precedenta, asa ca, daca te-ai indragostit iremediabil de un anume obiect si daca bugetul ti-o perminte, ia-l acasa, pentru ca, data viitoare s-ar putea sa nu il mai gasesti. 

Uneori e suficient doar sa te plimbi printre masutele cu obiecte expuse, sa observi amprenta pe care patina timpului a asternut-o peste ele, sa inchizi ochii si sa visezi.

Pentru pasionatii de obiecte vintage, fie ca este vorba de carti, vesela, bijuterii sau obiecte de vestimentatie sau decorative, fiecare vizita intr-o piata de purici (Flohmarkt) e o calatorie si fiecare achizitie devine o comoara in sine. Iar daca locatia este ea insasi o bijuterie, o astfel de "excursie" merita cu prisosinta. De ce toata aceasta introducere? 

Pentru ca, de curand am descoperit Expo Bazar Art, targul de antichitati si obiecte hand made gazduit permanent (in timpul orelor de program) in incinta fostul sediu al Bibliotecii Nationale din Centrul Vechi. 

Cladirea in care are loc targul este monumentalul Palat al Camerei de Comert si Industrie, construit intre 1906-1912  dupa planurile arhitecului Stefan Burcus, in stilul neoclasic francez, cu pilastri si coloane in stil corintic. Este cunoscuta si sub numele de Palatul Bursei sau Biblioteca Nationala (ceea ce a fi fost din 1955 si pana in 2012). Privind intrarea impresionanta si cele doua sclupturi de deasupra sa, reprezentandu-l pe
Mercur, zeul comertului si pe intruchiparea feminina a industriei (o femeie îmbracata în voaluri, ce-si sprijina mâna stânga pe coada unui ciocan), ma tot gandesc de ce totul in jur este atat de aglomerat, iar aceasta cladire, cu totul deosebita nu e pusa in valoare (la adevarata sa valoare). Cele doua sali care gazduiesc targul sunt impresionante, cea din stanga intrarii are pe tavan o pictura cu o domnita in legan, iar cealalta (mergand drept in fata) are ornamente bogate, deteriorate insa de trecerea timpului, de umezeala si ici-colo igrasie.

Pe masutele expozantilor veti gasi obiecte de argint, de la bijuterii, la cutiute si casete in care acestea pot fi pastrate, tacamuri, tablouri, articole de numismatica, insigne, binocluri de opera si evantaie, piese mai mari sau mai mici de mobilier, carti vechi, discuri, o colectie de telefoane (din cele cu receptor si rotisa pentru format numarul), poze si vederi. Buna parte din expozanti isi cunosc marfa si e chiar o placere sa discuti cu ei si sa iti prezinte povestea din spatele obiectelor, ce isi asteapta cuminti, un nou proprietar. Preturile nu sunt mici, dar sunt usor negociabile.


Apreciez faptul ca, edificiul si-a deschis portiele pentru public, prin prisma acestui targ, dar mi-as dori ca acesta sa nu ramana singurul gest facut fata de una dintre cele mai frumoase cladiri din centrul vechi: „un monument de o majestate simpla si frumoasa, cu o fatada grandioasa, clasica si vie“, cum aparea descrisa cladirea, in publicatiile de la inceputul secolului XX.

Va invit asadar sa vizitati cladirea si targul, si cine stie....poate chiar sa descoperiti, pe unda dintre masute, o mica comoara, pe care sa o luati cu voi acasa. O farama dintr-un secol trecut.

Informatii practice:

Adresa: strada Ion Ghica nr.4 (la intersecția cu strada Doamnei și Str. Smârdan)
Program de vizitare: Luni-Joi: 12-22, Vin-Dum: 9-23

No comments:

Post a Comment