meniu

Wednesday, November 12, 2014

Exercitiu de imaginatie (3) - Eleganta ca destinatie

Putem vorbi de eleganta in cazul unei persoane, in cazul unui accesoriu sau a unui obiect vestimentar, ne putem duce cu gandul la armonie, la sobrietate cu gust, la delicatetea formelor si a culorilor, dar putem vorbi oare de eleganta unui oras? Putem insa asocia o intreaga "urbe" cu strazi, case, cladiri administrative, muzee, oameni, parcuri cu eleganta?

Mi-a placut provocarea celor de la AeroTravel, asa ca am rememorat locurile pe care le-am vizitat, prin prisma elegantei pe care o emana, a aerului boem, a cladirilor atent studiate, care nu inceteaza insa sa surprinda vizitatorul. Le-am privit prin ochii turistului, a calatorului si mai putin a celui care locuieste aici, pentru ca e greu sa vezi eleganta in rutina activitatilor zilnice, dincolo de stresul si agitatia cotidiana, detasandu-te de problemele inerente, de zi de zi.


Asadar, am rasfoit albumul cu destinatii si povesti si am ales 3 castigatori: Praga, pe care am vizitat-o in 2010, Edinburgh in 2013 si Salzburg-ul in 2014. Sunt locuri de care imi amintesc cu drag si pe care va invit sa le descoperiti.

Prima pe lista mea este Praga , pentru ca e un oras boem si elegant, lucru pe care il simti fie si doar daca te plimbi pe stradutele din Mala Strana, pe Charles Bridge sau daca privesti orasul de sus dintre Castel sau de pe dealul Petrini. Cu toate acesta va recomand sa va rezevati mai multe zile pentru a descoperi cu adevarat orasul. Toamna pare a fi cea mai buna perioada de vizitare, soarele domol imbraca toate cladirile, acoperisurile poleite intr-o lumina fantastica (ies niste poze foarte reusit in aceasta ambianta). Poate si de aceea orasul este supranumit "de aur". Praga e locul in care m-as intoarce cu drag oricand, fie doar ca sa ma las pierduta printre stradutele inguste cu piatra cubica, prin berariile vesele si pe malul Vltavei, seara, atunci cand se lasa intunericul, admirand orasul proiectat in luciul de apa.

Edinburgh, pentru ca desi este total diferit de Praga, avand un aer medieval si ceva mai rigid , are un farmec aparte, o impletitura de gotic si celtic, amplificat in mare masura si de peisajele naturale superbe. Royal Mile (Calea Regala) este artera principala a centrului istoric, leaga cele doua castele ale orasului: castelul Edinburgh, ce dominia orasul de la inaltime si Palatul Holyrood, resedinta oficiala a suveranilor Marii Britanii in Scotia Localnicii, imbracati in traditionalele kilt-uri aduc orasului un plus de savoare si de inedit, insa sa nu credeti ca fac asta doar in scop turistic...nu! poarta kilturile cu mandrie, dar in acelasi timp cu lejeritatea cu care noi (ceilalti) purtam o pereche de jeansi, iar asta le confera o eleganta si destinctie aparte.

Finalul topului aduce Salzburgul - in atentia voastra, cu arhitectura sa baroca, alaturi de cea mai mare fortareata medievala din Europa - Hohensalzburg, cu stradutele intortocheate si cochete, cu muzicienii ambulanti, din instrumentele carora raspuna acordurile lui Mozart. Lista cu obeictivele de vizitat in Salzburg, o gasiti aici. Imi pot imagina orasul pudrat cu zapada si luminat de sute de beculete, cu decoratiuni de iarna si miros de turta dulce si vin fiert, ca intr-o poveste clasica de Craciun

Asadar, eleganta poate fi asociata oraselor cu istorie si cu poveste, cu cladiri si stradute dintr-o alta epoca, mai boema, poate mai calma. Va doresc sa va petreceti vacantele in astfel de locuri de basm.

No comments:

Post a Comment