meniu

Tuesday, August 19, 2014

Romania (2) - Manastirea Antonesti

Vineri ne-am cazat in comuna Corbeni (11 km inainte de Vidraru). Si cum inainte de fiecare calatorie incerc sa caut locuri interesante pe care sa le vizitam in zona, am aflat despre Manastirea Antonesti situata in apropiere. Desi mai putin cunoscuta, povestea acestui loc este cat se poate de interesanta.

Manastirea Antonesti, ca si ansamblul de case din imprejurime, a fost numit asa in cinstea intemeietorul ei, Maresalul Ion Antonescu, iar din anul 2004 are hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul".

In 1941 in urma unei furtuni de proportii,
viitura a distrus o mare parte din comuna: podurile, liniile de telefon, aproximativ 20 de kilometri de cale ferata si soseaa . Ulterior, Maresalul Antonescu a hotarat reconsturirea satului, iar conform planurilor sale noul sat avea case cu etaj, electricitate, spital, han turistic, palat administrativ, care adapostea o perceptie, o banca si o cooperativa satească, o casa pentru Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale, un dispensar dar şi o maternitate, baie comunala, cantina de copii, camin cultural, prevăzut cu o sala de spectacole, sala pentru biblioteca si o gradinita de copii, si o piata de legume. Se considera a fi cea mai moderna asezare de acest fel din Romania.

Ceea ce mi s-a parut insa foarte interesant este ca localicilor le-au fost propuse trei-patru tipuri de case, in stil romanesc, iar fiecare locuinta, pe langa numar, era identificata după o pictura sau un basorelief: "Casa cu paun", "Casa cu floarea-soarelui", "Casa cu closca", "Casa cu cerb", "Casa cu cocoş".

O parte dintre aceste lucrari se mai pastreaza si astazi, insa casele sunt intr-o stare de degradare, iar aceste elemente, care ar fi trebuit (si ar fi putut) sa le transforme in etaloane de arhitectura romaneasca, sunt din pacate aprope pierdute.


Manastirea a fost ridicată pe terenul familiei Erbaşu, iar in interiorul bisericii este pictată familia lui Gheorghe Erbaşu. Este o manastire de maici si din cate am citit are doar 3 locuitoare.

Pentru mai multe detalii despre Antonesti va recomand articolul de pe www.evz.ro - Antoneşti - UN SAT UNIC ÎN ROMÂNIA, construit de prizonieri sovietici

No comments:

Post a Comment