meniu

Wednesday, July 23, 2014

Raftul de calatorie (7) - The Hotel New Hampshire (autor: John Irving)

Daca va decideti pentru o calatorie la Vienna, una dintre recomandarile literare pentru aceasta vacanta este The Hotel New Hampshire de John Irving.

Povestea neobisnuitei familii Bates din New Hampshire, care in anul 1956 decide sa se mute din Statele Unite in capitala Austriei si sa preia conducerea si administrarea unui hotel in centrul Vienei, va va ajuta sa vedeti orasul sub alte aspecte decat un ghid standard.

Romanul urmeaza atat evenimentele importante din viata familei Bates cat si evenimentele politice ale Austriei acelor ani. Dupa ce aflam in detaliu istoria acestei familii, mutarea la Vienna aduce cu ea noi evenimente, experiente si o societate cu totul noua pentru familia americana.
Acestia beneficiaza de ghizi locali pentru a invata orasul si pentru a se acomoda cu noua tara si noul oras – societatea curvelor si a unei asociatii politice sub acoperire, amebele avand rezidenta in Al Doilea Hotel New Hampshire – prima in timpul noptii iar cea de-a doua in timpul zilei.

Citind acest roman, veti afla care sunt cele mai importante activitati care trebuie facute in Vienna. Veti invata numele celor mai vechi cafenele din oras si modalitatea in care austriecii si-au baut, isi beau si isi vor bea cafeaua ‘in stilul vienez’. Va veti plimba pe strazile orasului in timpul noptii alaturi de adolescentii americani. Ii veti insoti atunci cand gusta prima oara din vestitiul Wurst de la vanzatorii stradali. Veti bea o cafea la faimosul Sacher Hotel. Veti invata bazele limbii germana si ce anume insemna la finalul anilor 1950 o seara la opera.

Comparatia permanenta a orasului euopean cu New Hampshire USA, facuta de fiecare membru al familiei, transforma acest roman intr-un veritabil ghid de calatorie. Strazi care astazi sunt faimoase erau pe atunci populate de curve si cersetori. Veti afla legende despre oras si cladirile lui care acum sunt aproape uitate.

Mai mult decat atat, exceptand viziunea si impresiile familiei Bates despre Vienna, veti citi si despre impresiile avute de oaspetii hotelului si a localnicilor care locuiesc in hotel.

Dupa ce am citi acest volum, plimbarile mele pe strazile Vienei au avut o cu totul alta lumina si o recomand oricarui calator care vrea sa intelegea ce inseamna sa locuiesti in Vienna.

Nota Calatorscop: Articolul este o noua provocare la lectura lansata de Andra Constantin, partenerul nostru in calatorie.

No comments:

Post a Comment