meniu

Monday, June 30, 2014

Viena (3) - Un oras muzeu...sau Top 16 de vazut in Viena

Karlskirche
Imi place sa privesc orasele pe care le vizitez, ca pe un tot unitar si imi pare greu sa despart strazile de muzee, gradinile de aleile cu magazine, bisericile si catedralele de viata dupa lasatul serii. Anul acesta am vizitat pentru a 3-a oara Viena, dar chiar daca nu pastrez acelasi entuziasm ca la prima vizita, sunt locuri ce nu ar trebui ratate.

Asa cum v-am obisnuit, ordinea recomandarilor este aleatoare, iar faptul ca unora din obiective am ales sa le dedic si articole separate nu ar trebui sa stirbeasca cu nimic din farmecul celorlalte. Inseamna doar ca, la un moment dat, cele dintai au atins cumva coarda mea subiectiva. 

In continuare

 Viena

Stephansdome
Incepem asadar calatoria in capitala Austriei, chiar din centrul orasului, din fata impunatoarei catedrale Stephansdome (Sf. Stefan), construita in stil gotic. Fundatia edificiului a fost sapata in 1147, iar de atunci diferiti conducatori, imparati si-au pus amprenta asupra sa. 

Hofburg resedinta imparatilor habsburgi gazduieste o serie de muzee si obiective ce nu ar trebui ratate, astfel ca va sfatuiesc sa va rezervati minim jumatate de zi pentru a le savura. Regasim asadar: Apartamentele Imperiale, pastrate intocmai ca atunci cand erau locuite de Franz Iosif si Elisabeta (Sisi). Dealtfel, o parte din aceste camere, au fost grupate intr-un mini muzeu -Muzeul Sisi. Acesta este dedicat in intregime memoriei imparatesei, a carei legenda a inceput sa se construiasca dupa moartea sa din 1898.
De asemenea, pentru a intelege mai bine fastul de la curtea imperiala, va sugerez sa nu ratati Colectia de Argintarie, care aduna intr-un singur loc vesela si obiecte ornamentale ce se regaseau pe mesele suveranilor habsburgi la receptiile oficiale, dar si la mesele servite de-a lungul zilei, vesela primita cadou cu diferite ocazii, vesela de calatorie (un fel de cosulete de picnic ale zilelor noastre, dar de dimensiuni si de o greutate considerabil mai mare). Iar, pentru a creiona si mai bine imaginea fastuoasa a casei imperiale, Tezaurul Habsburgilor e un muzeu pe care e necesar sa il includeti in lista voastra. Sunt expuse coroane, sceptruri, globuri imperiale, obiecte religioase si vestimentare, arme si armuri.

Rathause - Primaria
Tot in complexul Hofburg este gazduita si Scoala Spaniola de Echitatie. Un articol despre ea, mai pe larg vezi regasi in curand pe blog.

O pauza bine-meritata puteti lua in Volksgarten situati din apropierea palatului Hofburg, unde puteti admira trandafiri divers colorati si din diferite soiuri.

Tot in apropiere se gasesc si Primaria si Parlamentul. Construite in stiluri diferite (Parlamentul asemanantor cu un templu din Grecia Antica, iar Primaria in stil gotic) ambele cladiri atrag privirile turistilor. Periodic, in fata Primariei se organizeza concerte si proiectii de film.

Mergand pe jos, in imediata proximitate a primariei puteti vizita o alta biserica -Votivkirche , construita in stil neogotic. 

Karlskirche - biserica in stil baroc construita in 1715 in cinstea lui Karl Bormeo, sfantul patron a luptei impotriva ciumei. Cu liftul din interior (urcarea este inclusa in pretul biletului) urcati pana aproape de cupola, de unde se pot admira, de aproape frescele. Apoi puteti continua urcarea, pe scari, pana in varful bisericii, de unde se poate admira panorama orasului.

Principala atractie din Viena este vizitarea Palatului Schonbrunn, fost resedinta de vara a familiei imperiale. Pentru a vizita diferitele atractii (palatul, gradinile, labirintul, etc) exista diferite pass-uri pe care le puteti achizitiona, in functie de timpul de care dispuneti, obiectivele pe care vrei sa le "bifati", etc. Noi am ales Classic Pass (18.5 euro) si am beneficiat de:
- marele tur al Palatului ( adica aproximativ 40 de camere);
- gradinile
-labirintul, format de fapt din 3 labirinturi. Unul mare, unul circular si unul pentru copii.
- Gloriette - de unde puteti admira panorama Vienei, palatul si intreg domeniul.

Suplimentar va recomand sa nu ratati Muzeul Calestilor. Puteti achita intrarea separat. Aici sunt expuse aici calesti, sanii, litiere sau lectice, cu echipamentele de tractare, de calarie si paturile aferente utilizate la curtea vieneza in diferite ocazii.

Hundertwasserhaus - teoretic un bloc de locuinte, practic o explozie de culori, de linii neregulate, de jocuri mai mult sau mai putin geometrice. Desi nu se viziteaza si poate fi admirat doar exteriorul (pentru a nu tulbura si mai mult linistea bietilor locatari si asa asaltati de turisti), Hunderwasserhaus se inscrie in zona obiectivelor turistice moderne, un pic rebele pentru vremea lor, chiar inovative.

Iar pentru final am lasat parcul de distractii - Prater. Surpriza cea mare am avut-o, cu ocazia acestei vizite, sa vad intreg parcul dupa lasarea serii, cand isi schimba parca atmosfera sub lumina beculetelor multicolore si a jocurilor de lumini. Initial un parc public deschis pe domeniul de vanatoare de catre imparatul austriac Iosif al II-lea, iar incepand cu 1895, odata cu construirea Rotii Mari, a deveni un loc de recreere si distractie. Din cate am citit, Roata din Prater este cea mai mare si mai veche roata din Europa Continentala. Sunt o serie intreaga de jocuri, carusele, mountain-rousse-uri, case ale groazei, case miscatoare pe care merita sa ne incercati. Depinde doar de nivelul de adrenalina.

Aici se opresc recomandarile, insa cu siguranta este frumos sa va "pierdeti" pe stradute sau prin parcuri, sa iesiti un pic si din zonele turistice, pentru a simti atmosfera vieneza. O plimbare pe langa Dunare sau o bere/inghetata/suc seara pe bancutele-sezlong colorate din curtea interioara a MuseumQuartier o sa fie o experienta placuta.

No comments:

Post a Comment